Haugen Gård

Haugen Gård, beliggende på østsida av Femund, er den siste og eneste bosetting uten veiforbindelse rundt sjøen. Med sin idylliske beliggenhet er gården en siste utpost og et ideelt startpunkt for villmarkinger som ønsker å utforske det Femundsmarka har å by på av naturopplevelser.

Gårdens opprinnelse stammer fra Røros Kopperverks aktivitet i området på 1700-tallet. Først som seter under Bakken gård på Femundshytten og som fast bosetting fra 1875. Den første fastboende på Haugen var den legendariske villmarkingen Jo-Larsa som bodde her på slutten av 1800-tallet.

De rike jakt- og fiskemulighetene i området har gjennom alle tider vært ryggraden i eksistensgrunnlaget for gårdens beboere. I tidligere tider ved jakt, fangst, fiske og bærplukking.

Jo-Larsas rike er nå blitt et eldorado for fiskere og friluftsentusiaster.

Jo-Lars (til venstre) – Foto: Rørosmuseets samlinger

Informasjonsbrosjyre: Historien om Haugen gård

– Han sto og glante østover mens han svingte ljåen på vollen her. Plutselig kunne han sette ljåen fra seg, dra, og bli borte uten et ord. Det var villmarka som lokket.

Svein Bjarne Waldal forteller historien om Jo Larsa, den aller første karen som bodde fast på Haugen. Gården på østsida av Femunden, midtveis mellom Synnervika og Svukuriset, er avsidesliggende så det holder vil byfolk mene, en slags siste utpost mot villmarka. Men for naturelskere og fiskere med store drømmer, ligger den der midt i smørøyet.

Vil du lese mer om Haugen gårds historie, Jo Larsa, båtbyggeriet, gårdsdrift og turisme?

Klikk her for å laste ned informasjonsbrosjyren om den siste veiløse gården ved Femunden, utgitt Nasjonalparkstyret for Femundsmarka og Gutulia, ført i pennen av Eva Laukøy.