Det var Oskar Haugen som satte opp Måssåbua. Bua ble brukt som kvile- og overnatting-bu for Oskar og familien som plukket «kassmåsså» på Kamplandet. Kassmåssa var en viktig tilleggsinntekt i mange år for familien på Haugen, som den var for flere av de andre som bodde rundt sjøen.
Måsså´n ble via Jonasvollen solgt ut av distriktet og landet, fraktet derfra med Fæmund 2 til Synnervika, og videre med bil og tog. Mye gikk til Tyskland, der den ble brukt til ulike dekor- og pynte-produkter.
Opprinnelig ble bua satt opp i Storlauvrøstvika, men ble etter noen år der, flyttet til den plassen vi kjenner i dag. Bua er bygd som en enkel plankebu, der de fire veggene og 2 tak- sider ble bygd som elementer, sannsynligvis på Haugen, for så å bli fraktet og satt sammen der den først sto, og senere nå står.
Måssåtakinga slutta omkring 1970-tallet. Senere er bua brukt av tilfeldige brukere som et krypinn, og skydd for vær og vind i forbindelse med fiske på sjøen, bærplukking og turer i område.
Allerede i 2002, i heftet om «Buer i Femundsmarka» skriver forfatterne om Måssåbua; «Sønderviken båtforening har planer om å restaurere denne».
Tiden gikk, og tidens tann fikk jobbe helt fram til førjulsvinteren 2019. Da var vi flere med hytte og båt, og hjerte for Femunden og Femundsmarka som snakket sammen. Statskog ved Geir Wagnhild og Røros Fjellstyre ved Ole Ragnar Langen ble koblet på, og på kort tid ble følgende besluttet og gjennomført:
- Røros Fjellstyre forhandlet med etterkommere av Oskar Haugen, og ble ny eier og forvalter av Måssåbua.
- Trøndelag Fylkeskommune godkjente at Måssåbua kunne istandsettes/vedlikeholdes slik den står og er.
- Frivillige med Gunnar Kjellmark og Hans Petter Kvikne i spissen, påtok seg å gjennomføre arbeidet på dugnad.
- Direkte utlegg til kjøp, materialer og annet ble bekostet av Røros Fjellstyre.
Målet med dette arbeidet har vært og er primært å ta vare på et kulturminne og en historie, og sekundært å vedlikeholde et krypinn for folk som ferdes i marka.
Bua skal være åpen for almenn ferdsel, men det skal ikke tilrettelegges for overnatting og fyring, da bua ikke er egnet for det.

Materialer ble bestilt og kjøpt hos Kåre Tørres, og arbeidet ble igangsatt så snart sjøen var farbar med båt sommeren 2020. I løpet av 3-4 helger ble arbeidet utført.

Gunnar Kjellmark, Odd Erik Rymoen, Sindre Tangen, Atle Fæmundshytten, Odd Idar Haugen, Ole Halvor Dahl, Hans Kristian Floor og undertegnede, har hatt trivelige stunder sammen om dette arbeidet.
Røros, Januar 2021, Hans Petter Kvikne